top of page
  • Фото автораdolmatovaolga81

Подорож бібліо-зоопарком.


Привіт! Раді вітати вас сьогодні у нашому бібліо-зоопарку. Так-так, у бібліотеці є свій зоопарк. І живуть у ньому «Істоти різні: і добрі, і грізні» - все як у справжньому житті. Єдина відмінність від справжнього зоопарку в тому, що тут не побачиш жодної тварини, доки не відкриєш якусь книжку. Адже усі наші птахи і звірі живуть на сторінках книжок. Звичайно, подивитися у справжньому зоопарку на живу тварину набагато цікавіше, але погодьтеся, що у бібліо-зоопарку можна зустріти навіть неіснуючих (наприклад, драконів!) і вигаданих тварин (наприклад, птах-фенікс!), а це неабияка перевага!

Тож сьогодні ми з вами подорожуємо по бібліо-зоо і помічниками у цьому нам будуть, звичайно, книжки!

Розпочинаємо екскурсію нашим бібліо-зоопарком.

1 зупинка. Терра-зоо.

Ми живемо на землі. І разом з нами у світі існує величезна кількість тварин. Щоб дослідити їх і зустріти неймовірні види, відкриємо такі книжки:

1.Анна Клейборн, Брендан Кірні "Подорож до дивовижного світу тварин". - Харків: Ранок, 2018. - 64с.


Книга запрошує у надзвичайну навколосвітню пошукову експедицію. Пригодницька подорож різними частинами світу познайомить тебе із усім різноманіттям тваринного світу. Причому знайомство відбувається у вигляді справжнього пошуку тварини. Майже на кожній сторінці, внизу аркуша намальовані дрібні зображення тварин, а юному мандрівнику доведеться знайти відповідну тварину вже великого розміру, що зображена вище. Крім тваринного світу в книзі описані існуючі біологічні системи. Кожен, хто прочитає енциклопедію може сміливо вважати себе фахівцем з тваринного світу, адже, поринувши у світ дивовижних тварин, дізнається, хто полює на кенгуру, де мешкає лучний собачка та розкриє таємницю «чорних курців». Відстеж маршрут своєї подорожі на мапі всередині книжки: познайомся з різними середовищами існування та їхніми унікальними мешканцями. Насолоджуйся неперевершеними краєвидами різних куточків планети та неймовірними уміннями тварин маскуватися серед рослин, каміння, водоростей та навіть пустельних пісків.


2.Гапченко Тварини – винахідники і будівельники. - Харків: Талант, Юнісофт, 2018. - 96с.

Зводячи архітектурні споруди, людина змінила вигляд планети. Тварини не меншою мірою впливають на природний ландшафт, щоправда, ми не завжди помічаємо результат їхньої діяльності. Чимало тварин будують собі житла, але більшість цих споруд майже непомітні серед заростей, каміння або під землею. Через те не можна по-справжньому оцінити діяльність «великих зодчих», чиї творіння часом набагато досконаліші від людських. Про те, які тварини найкращі будівельники і винахідники, і яке в них житло, дізнайся з чудової книги.


3.Афонін М. Світ навколо нас. Змії. - К.: ПП"Кристал Бук",2020. - 48с.


Змії можуть викликати відразу, жахати або, навпаки, зачаровувати, однак навряд чи є люди, яких ці плазуни залишають байдужими. Цим рептиліям притаманна особлива магнетична краса, що змушує мимоволі захоплюватися ними. Переконатися в цьому можна, розгорнувши книжку, у якій зібрано зображення найяскравіших представників виду. Коротка інформація, що доповнює фото, допоможе дізнатися більше про спосіб життя змій. Рубрика "Це - цікаво!" поділиться надзвичайними фактами про плазунів різних видів. 4.Антуанетта Делілль Усе про коней… і не тільки. - Харків: Ранок, 2020. - 64с.

Цю книжку неможливо читати без посмішки. Енциклопедія у легкій гумористичній формі розповідає про життя коней. Усі факти рясно прикрашені гумористичними ілюстраціями та кумедними підписами, які точно не залишать байдужими до великої родини коней. Ти довідаєшся, які бувають алюри, навіщо коням підкови та як дбати про коней у стайні. А також дізнаєшся, як коні з’являються на світ, яких мастей бувають та скількох тварин налічують їхні родини.


А тепер зробимо перерву і пограємо у гру-розминку "Є родина у кожної тварини".


2 зупинка. Аеро-зоо.

Аеро – це повітря. Саме для того, щоб пересуватися у повітрі більшість птахів використовують крила. Є, звичайно, і такі птахи, що зовсім не вміють літати. Наприклад, страуси, пінгвіни, ківі. Птахи споруджують гнізда, але не всі: рибалочка, наприклад, може жити в земляній норі, а деякі птахи живуть у дуплах дерев. Птахи несуть яйця. Усі. Немає пташок, що народилися не з яйця. Але є птахи, які не висиджують своїх пташенят. Наприклад, зозуля: вона підкладає свої яйця у гнізда іншим птахам.

Дуже багато різноманітної інформації про птахів ви дізнаєтеся з книжок:

1.Наталі Торджман. Дивовижні птахи. - Харків: Віват, 2019. - 72с.


Неймовірна книжка про наших пернатих друзів. Книга містить безліч інформації про птахів, а саме про будову їх тіла (дзьоб, тіло, лапки, пір'я), про те, як пересуваються птахи, чим харчуються (рибалки, мисливці або вегетаріанці), як розвиваються (від яєчка до дорослої пташки), де проживають. Загалом в книжці "Дивовижні птахи" можна знайти інформацію про більш як 150 видів птахів, від найпростіших до найекзотичніших видів. Тут можна знайти і цікаві завдання-вікторини. Хто складає крила, перш ніж зануритись у воду? Хто вміє літати під водою? Хто не боїться нападати на джмелів? Чому великі баклани подовгу стовбичать із розпростаними крилами? А хто звик ходити вздовж стовбура догори дриґом? Відповіді - у цій класнющій енциклопедії про справді дивовижних птахів!


Вуд А, Джолі М. Світ природи: візуальна збірка див природи. - К.: КМ-БУКС,2018. - 112с.


Хоча книжка "Світ природи. Візуальна збірка див природи" розповідає не лише про птахів, але й про інших представників фауни, рекомендуємо її саме тут, бо її суперобкладинка перетворюється на плакат "Прекрасні птахи" і розповідає все-все про птахів за допомогою інфо-схеми. Книга дає можливість дослідити справжній світ природи, яким він є, без жодних перебільшень чи навпаки. Інформація вражає, містить науковий характер, підтверджена фактами. Тут можна дізнатись також про мікроорганізми, харчові ланцюги, середовища світу, про найрізноманітніших тварин, птахів, про їхні скелети та багато іншого цікавого. Великим плюсом книги є наявність 67 інформаційних схем, які допомагають наочно зрозуміти усі природні процеси. Книга чудово підходить для маленьких дослідників, які усім цікавляться та прагнуть нових знань, корисною у шкільному навчальному процесі. Має багато ілюстрацій і три різнокольорові закладки-ляссе, що допомагають ефективно користуватися книжкою.


3.Птахи наших садків. 50 найвідоміших видів: Міні-енциклопедія. - К.: КМ-БУКС,2018. - 56с.

Якщо хочеться більше дізнатися про птахів, яких можна зустріти в живій природі, погортайте цю міні-енциклопедію. Яскраві кольорові зображення кожного з видів супроводжуються детальною та цікавою інформацією і має короткий опис, що розповість про родину, розмір, розмах крил, розмноження та спів. Чи знаєш ти чим відрізняється пісня дятла малого від дятла звичайного? Ні? То гайда читати цей довідничок!


І знову невеличка пауза: перевір, чи добре ти знаєш перелітних і зимуючих тварин.



3 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page